Magyar remekmű az abortuszról

2012.09.25. 18:59 - pet-ivan

földindulás2.jpg"Hol lesz ez a nép 100 év múlva?"-veti fel a Földindulás című dráma bevezetőjében Kodolányi János. Az Új Színház előadásában egy klasszikus szerző szemszögén keresztül nézve tényleg új és friss nézőpontból, felvilágosultan és elfogulatlanul járják körül az abortusz kérdését.

A "Földindulás" a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legbátrabb és legaktuálisabb magyar darabja, amely a többséghez, a többség problémáiról szól. A véleményalkotó értelmiség szerint a jó színház érthetetlen, abszurd, elvont, mindenből gúnyt űz és ostorozza a magyarságot. Közönsége egy szűk elitértelmiségi réteg, amelynek szellemi szintjét és humorát az egyszerű emberek nem értik, érthetik...

Pozsgai Zsolt rendező a Földindulásban a haldokló magyar vidéket és a szegénység-kilátástalanság elől abortuszba menekülő nőket állítja a középpontba. Kritikusan szemlélve és szemléltetve a paraszti világot és annak korlátait, beszűkült és embertelen oldalát. "A kis ormánsági faluban kegyetlen törvények uralkodnak. Egy családnak csak egy gyermeke lehet, szabályozzák az egymás közötti házasságot, a válság megmérgezi a faluközösséget."

Juli, a lány ismét áldott állapotban van. Juli és férje egy házban lakik a lány szüleivel. Egy gyermekük már van. Most jön, jönne a következő.

A fiatal pár életük legnehezebb kérdés elé kerül: megtartsák a gyermeket és ezzel szembemenjenek a családfő akaratával, vagy elhajtassák a növekvő életet és ezzel spóroljanak? Egy gyermekük már van, Juli apja szerint több nem kell. Csak nyűg, pénzkidobás...

Vajon Juli és férje jó szülők vagy okos előrelátó "családi közgazdászok" lesznek? Mi a fontosabb, az élet vagy a pénz? A jólét vagy a nagycsalád?

Kodolányi János nem ítélkezik, ahogy Pozsgai Zsolt rendező sem. Őszintén és szépítgetés nélkül mutatják be mindkét álláspontot, pro- és kontra. Koncz Gábor dermesztő hitelességgel jeleníti meg a családjáért, lányáért és annak anyagi biztonságáért küzdő megkérgesedett elembertelenedett parasztembert, aki feláldozná megszületendő 2. unokáját, hogy az Első és Egyetlen Unoka jövőjét biztosítsa. Válság van, anyagi szempontból felelősen gondolkozik.

Szakács Tibor alakítja Juli férjét, aki szembeszáll a lány akarnok apjával. Mindent kockáztatva, hiszen annak házában és földjéből élnek. 

A Földindulás fő kérdése ma is aktuális: mennyit ér egy gyerek? Bűn az abortusz? A legalizált és tömeges mértékű terhességmegszakítások korában, több mint fél millió elhajtott magyar magzat után kötelességünk beszélni a problémáról. Indulatok és elhamarkodott ítélkezés, megbélyegzések nélkül.

Hogy kinek van igaza? Aki a válaszra kíváncsi, aki az "Igazságot" akarja hallani-csalódni fog. Mert nincs abszolút igazság-ebben a kérdésben sem. Az abortusz gyilkosság, jogilag és gyakorlatilag egy élet elvétele. Azonban akik végrehajtatják magukon, nem gyilkosok. Ugyanolyan szánandó áldozatok, mint elhajtott gyermekeik... Minden elhajtott gyermekkel elhal édesanyjuk szívének egy darabkája is.

Kodolányi nem ítélkezik, nem ad szánkba előre megrágott válaszokat. Annál inkább elgondolkoztat.

Őszintén és elfogulatlanul beszél az abortuszról és következményeiről, látszat keresztényekről és igazi hívőkről.

A Földindulás életellenes világunkban különösen aktuális. Kőkemény, egyenes, életbe- és lélekbevágó kérdésekkel sokkolja a nézőket.

Egyesek úgy beszélnek az abortuszról, mintha egy rutin műtétről, egy begyulladt mandulacsonk eltávolításáról lenne szó. Holott emberek élete forog kockán, a magzaté és anyukájáé. És persze annak lelkiismeretéé...

A Földindulást minden iskolás csoporttal, főleg a tinédzserekkel nézetném meg. Kommentár nélkül. Ebben a darabban néha kicsit túlragozva, de benne van minden, amivel az abortusz jár. Annak előnyei és hátrányai egyaránt. 

Bár Kodolányi János drámája elvileg a két világháború között játszódik, a mai magyar fiatalokról, főként róluk és értük szól.

 



süti beállítások módosítása