Sárkánykutató: a Jing-Jang is magyar!

2012.08.01. 18:12 - pet-ivan

Tabudöntögető előadás a BAB Galérián

-okleveles sárkánykutató járt nálunk

A Budapest Art Brut Galériában Hervay Tamás lélekemelő táltospap tartott rendhagyó magyarságismereti előadást. Szóbakerült a Jing-Jang, asztrológus ősmagyarok és persze a Griff-madár. 

Tamás atya merőben újszerű, némiképp misztikus és utópisztikus, előadásán a magyar népművészet és a természetfölötti kapcsolatáról beszélt.

Szárnyaló stílusában több ősi magyar mondát is felelevenített, például a Griff madárét. „A Fehérlófia-mesék hőse az alvilágból, ahol munkáját (a sárkányok legyőzését és a királylányok kiszabadítását) elvégezte, egy griff hátán utazik fel a felső világba." Az út során saját combja húsával kénytelen etetni a griffet, hogy annak legyen ereje fölrepülni vele az alvilágból"-írja Jankovics Marcell.

Népi hímzéseink tele vannak rejtett motívumokkal és üzenetekkel, ha alaposan szemügyre vesszük őket, madarakat, szarvasokat fedezhetünk fel rajtuk. Hervay szerint a régi magyar képzőművészek mintáikat az égi működés, a csillagok mozgása alapján alakították ki. Egyik szemük mindig az égen volt-és nemcsak az időjárás miatt. 

Hölgyhallgatóinak nem kis megkönnyebbülést okozva elmondta, hogy őseink más népekhez hasonlóan nem állatként, hanem istenszülőként tekintettek a nőkre. (Állítólag a növekedni szó is a „nő”-ből származik.)

A magyar népművészet egyik fő ihletője a születés misztériuma. Eleink rengeteg bibliai motívumot használtak. A magyar nyelv igéi önbeteljesítőek és rejtett tartalmakkal rendelkeznek: „világ” szavunk a „Világ Világosságára”, azaz Jézus Krisztusra utal.

Előadása második részében a hagyományos kazettás mennyezetek titkos tartalmairól mesélt-megjelenik rajtuk a Hold, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz is. Kész csillagok háborúja az asztalosműhelyben.

Hervay Tamás asztrológiával is foglalkozik, megtudhattuk, hogy az állatövi jegyek mindig az adott hónapban működő természeti erőkre utalnak. A Rák például a nyári napfordulóra: „Ilyenkor kapjuk a legtöbb erőt!” - mondta a táltospap, aki szerint az összes állatöv megjelenik a magyar kazettás mennyezeteken. Sőt, az 1700-as évek magyarjai már a Jing-Jang szimbólumot is ismerték! Nekünk még a Kelet sem kellett a tudáshoz. Házilag legyártottunk mindent.

Hervay Tamás hivatalos sárkánykutató, tapasztalatait így összegzi: „Ha nem tudsz egy erővel szembeszállni, pattanj a hátára!” - véli a mikulásszakállú sámán, aki még sok érdekes és furcsa dologról beszélt. Imádnivaló figura. Nem kell vele egyetérteni, de meghallgatni érdemes.

„Amit én tanítok, régen a családban tanították!” - mondja, majd hipp-hopp hóna alá csapja laptopját és tovább vágtáz tanítani, mint egy modern csodaszarvas.

Gémesi Gábor 

hervay tamás.jpg



süti beállítások módosítása