Rózsa Sándortól Ambrus Attiláig

2012.03.21. 15:39 - pet-ivan

Bilincsben a Rendőrség-történeti Múzeumban

A Moravcsik Alapítvány munkatársai és kliensei a szervezet Kulturális Péntek (Ku-Pé) programsorozatának keretében a Rendőrség-történeti Múzeumban tettek látogatást.

Daka Béla alezredes tartott örökre emlékezetes tárlatvezetést. A nyugdíjas közlekedési rendőr alezredes igazi showman, többször szerepelt már a televízióban és Fábry Sándor „Dízájn Centerébe” is meghívták.

A szép szál legény kemény kérdésekről, bűncselekményekről és tettesekről informatívan és rendkívül könnyed stílusban mesélt. Számos anekdotával és érdekességgel fűszerezve mutatta be a hazai bűnüldözés történetét.

Amikor Kántorhoz érünk, Béla bácsi elérzékenyül: nemrég hunyt el Csivavája. Hűséges társa volt éveken keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

Többek között megnéztük Kántort, a legendás rendőrkutyát: kipreparálva áll a Mosonyi utcai múzeumban, mellette „Tuskó” kutya, aki a filmben Kántort személyesítette meg. Egy rendőrnő festménybe foglalta az állati celebet: a naiv képen a kutya révedezve néz a távolba.

A Rendőrség-történeti Múzeumban több mint 1000 tárgyi emlékkel, köztük egyenruhákkal, fegyverekkel, dokumentumokkal, okmányokkal, plasztikákkal, kitüntetésekkel és fotókkal várják az érdeklődőket, akiknek előzetesen kell bejelentkezniük a tárlatvezetésre.

„A magyar rendőrség története 1848-tól napjainkig” című tárlaton Rózsa Sándortól Ambrus Attiláig ("Nem kéne hőst csinálni belőle, a mi pénzünket lopta el!") számos híres-hírhedt bűncselekmény részleteivel ismerkedhettünk meg. Külön foglalkoznak a Magyar Királyi Csendőrség egyenruháival és a kommunista államrendőrség történetével.

Természetesen szóba került Matuska Szilveszter is, aki a közhiedelemmel ellentétben nem a Biatorbágyi viaduktot, hanem csak a mellette futó sínpár néhány méterét repítette levegőbe.

Daka Béla alezredes többek között ismertette a rendőrségi helyszínelés és ujjlenyomatvétel részleteit, kulisszatitkait is. Az ujjlenyomat egyfajta névjegy (profil), amit kezünkről nem lehet eltüntetni vagy kitörölni.

A lebilincselő tárlatvezetés végén még igazi bilincseket, rendőrsisakokat és sapkákat is „felpróbálhatnak” az érdeklődők.

(A fotó nem a cikkben szereplő romantikus festmény.) 

 



süti beállítások módosítása