Művészettel gyógyítják a lelkeket

2012.07.16. 13:36 - pet-ivan

Őszinte és megindító riport a Budapest Art Brut Galéria munkájáról és művészeiről.

Egy nyitott és befogadó művészeti közösségről. Falakról és azok ledöntéséről.

Küldetésünk

Társadalmi szinten a pszichiátriai betegek megítélése nem kedvező, a negatív előítéletek nem segítik elő az érintett személyek társadalmi reintegrációját. Ezekre az emberekre jellemző az elszigeteltség, a bizalmatlanság. A gyógyszeres, a szocio- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására és a rehabilitációjukra az alkotó tevékenység és a művészi kreativitás folyamata és a létrehozott művészi alkotások környezet által történt elismerése és elismertetése.

Küldetésünk célja, a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek csökkentése azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt jelennek meg az általuk elkészített művészeti alkotások. Egy állandó nyitva tartással működő galéria, ahol bemutatható az art brut művészek munkáiból létrehozott gyűjtemény, komoly segítséget nyújt a szélesebb társadalmi elfogadást illetően, lehetőséget biztosítva a társadalom minden tagja számára, hogy megismerkedjen a pszichiátriai betegek és a társadalom perifériájára szorult emberek alkotásaival, ezzel biztosítva az esetlegesen bennük élő előítéletek feloldódását.

További célunk az art brut művészeket és művészetüket megismertetni, elfogadtatni a műértő nagyközönséggel, a művész társadalommal és a művészeti élet véleményformáló képviselőivel.

A Galériában art brut alkotóműhely működtetése, ahol klienseink megismerkedhetnek a különböző képzőművészeti technikákkal és megtapasztalhatják az alkotás örömét.

Amit nyújtani tudunk: megjelenési és kiállítási lehetőséget a magyarországi művészetterápiás és art brut műhelyek számára, kialakítva a művészetterápia és art brut művészeti irányzat országos dokumentációs és reprezentatív képgyűjteményét. Ez az archívum lehetőséget nyújt a szakemberek számára az összegyűjtött anyagok kutatására és a Galéria vezetése számára a különböző szempontok szerinti állandó és időszakos kiállítások megszervezésére.

Gyakorlóhelyként is funkcionáló műhelyünkbe meginvitáljuk a művészképzésben résztvevő hallgatókat, valamint a művésztanárokat, akik számára összejöveteleket, továbbképzéseket szervezünk.

Szeretettel várjuk és látjuk a BAB Galériában, kiállításainkon!

Cím: Budapest, VIII.kerület, Kőbányai út 22. (bejárat autóval és gyalogosan a Könyves Kálmán krt. felől)

Mail: artbrutbp@gmail.com

Nyitvatartásunk: minden munkanap 10-14 óráig

Tovabbi információ munkánkról: www.artbrut.hu



süti beállítások módosítása