Milyen a tűzoltók élete?

2012.05.18. 08:46 - pet-ivan

 

Csernobil nyomában

-látogatás a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában

 

A Moravcsik Alapítvány KU-PÉ, azaz Kulturális Péntek rendezvénysorozatának következő állomásaként Kőbányán jártunk, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában. A Martinovics térre, a „Köki” szívébe eljutni maga egy élmény: külön kis világ, jellegzetes fazonokkal, arcokkal és szerethető bensőséges hangulattal.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma sztálinbarokk kocka alapú objektum. Vendéglátónk, Galambos Éva mindent elintézett és kijárt nekünk, hogy minél nagyobb legyen az élmény. A múzeum egy épületben található a kerületi tűzoltósággal. Bejártuk a tűzoltó szertárat és a hatalmas piros tűzoltó autókba is bekukkanthattunk. Tűzvédelmi oktatásban is részesített bennünket egy szép szál tűzoltólegény (Magyarországon nincsenek női lánglovagok): "Mi oda megyünk, ahonnan mások menekülnek!" Amit a életükkel foglalkozó hatásvadász filmsorozatokban láttunk, nem reális.

A filmsztárokkal szemben a valódi tűzoltók nem kigombolt kabátban, sisak nélkül, lobogó hajkölteményekkel ügetnek be a lángoló épületekbe, hanem alaposan felöltözve. Biztonsági felszerelésben, amelyet a belső szabályzat előírásai miatt és saját érdekükben hordanak (nem akarnak megsülni).

Fákon rekedt macskákat viszont tényleg menetnek és vannak vakriasztások, velük (is) szórakozó lakosok.

Szerelésük körülbelül 40 kilós és hatalmas mentális-fizikai terhelésnek vannak kitéve, ezért volt jó a korkedvezményes nyugdíj. Hatvan év körüli emberek nem biztos, hogy bírnák az iramot...    

Megtekintettük a „Szellemváros” című csernobili atomkatasztrófáról szóló fényképkiállítást. A fotók kapcsán mindenki elmondta véleményét, személyes élményeit, hogy éppen hol volt és mit csinált a tragédia idején.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában futurisztikus, sci-fi filmekbe illő légzőkészülékeket, füstmaszkokat, sisakokat tekinthettünk meg és a tűzoltók szórakozására szolgáló víziorgonát is láthattuk.

„Az állandó kiállítás a tűzvédelem fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig, megismertet a tűz fejlődésével, a korabeli tűzoltók életével, munkájával, kulturális hagyományaival. A múzeumban régi tűzoltószerek mellett látható a fejlett technikát képviselő gigantikus turboreaktív oltógép is” - idézet a Tűzoltó Múzeum honlapjáról. 

Gémesi Gábor

 



süti beállítások módosítása