Torna mint feszültséglevezetés

2012.08.29. 11:09 - pet-ivan

Tudományosan bizonyított tény: a gyógytorna segít a lelki betegségek gyógyításában.

Balogh Zoltán 2001-ben kutatást végzett "Gyógytorna a pszichiátriai betegségek gyógyításában" címmel. Hat  különböző súlyosságú depresszióban szenvedő beteg terápiáját követte nyomon a kezelési ciklus hat hete alatt. Tudományosan is alátámasztotta, hogy egészséges életmód, a rendszeres sport nemcsak a testet erősíti. Épp testben tényleg ép a lélek. Ebben is igazuk volt az ókori görögöknek.

Idézet a kutatás eredményeiből: "A felmérés eredményeinek értékelése során a szerző igazolta, hogy a gyógytorna, mint az ellátás egyik alkalmazott módszere, a pszichiátria területén is fontos eszköze a rehabilitációnak. A vizsgálat eredményei természetesen nem csak a gyógytorna eredményességét mutatják, hiszen a terápiás program magában foglalja az orvosok, a pszichológusok, az ápolók és a különböző foglalkozások (szövés, hímzés, varrás, festés, zenehallgatás, tánc, agyagozás, úszás, kulturális foglalkozások stb.) vezetőinek munkáját is." (A Moravcsik Alapítványnál és a Budapest Art Brut Galériában szinte mindegyik felsorolt tevékenység ingyenesen elérhető és igénybe vehető.)   

A Moravcsik Alapítvány terápiás munkatársa, Végh Beáta minden szerdán 9 órától ingyenes gyógytornát tart a Balassa utcai Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika alagsorában lévő tornateremben. Klienseiknek és a kórház betegeiknek. Van kintről bejáró résztvevő is.

Sokan azért nem járnak tornára, mert félnek, hogy nem fogják bírni. Hogy túl nagy lesz a terhelés.

A Moravcsik-tornán semmi sem kötelező, a  játékos foglalkozáson gimnasztikai és nyújtógyakorlatokat végeznek. A háttérben az Abba zenéje és más fülbemászó slágerek szólnak. Bea mindenkivel külön foglalkozik, hatalmas és ütős poénokkal dobva fel a hangulatot. Rekeszizmainkat is erősítjük. 

A torna végén mindenki választhat egy gyakorlatot, amit a többiek is elvégeznek.

Gémesi Gábor 

Forrás:

http://www.vitalitas.hu/index.php?ctype=2&did=3583



süti beállítások módosítása