Ezerlábú és jódlizás a Galérián

2012.07.10. 13:49 - pet-ivan

Ki mit tud? a BAB Galérián

Ki ne emlékezne még a Magyar Televízió legendás tehetségkutatójára, amely 1962-től évtizedeken át milliókat ültetett a tévék elé.

Antall Imre és kollégái új műfajt teremtettek, amit sok helyi tehetségkutató követett. Nemsokára az egész ország felfedezetlen tehetségekre vadászott. Lepukkant művelődési házak sokat látott nézőterein drukkoltak a jólakott nyugdíjasok, fejkednős nénikék és derék faterok szemük fényének.

A Moravcsik Alapítvány kiemelt célja a tehetséggondozás és bemutatkozási lehetőség biztosítása a művészi vénával megáldott embereknek.

A Budapest Art Brut Galéria kiállítóterében teltház előtt idén is megrendezték az intézményi „Ki mit tudot?” Szakács Melinda a rendezvény műsorvezetője és hangulatfelelőse tudósítónknak elmondta, hogy abból indultak ki: mindenki tehetséges, jó valamiben.

A zsűri tagjai Kovács Emese a BAB Galéria vezetője, Adorján Eszter képzőművész, Fried Zsófia tréner és Óvári Szeréna volt, aki még csak általános iskolás, azonban igen fejlett művészi és kritikai érzékkel rendelkezik. Emellett tündéri kislány.

19 versenyző nevezett be zenés, prózai, képzőművészeti és „bogaras” alkotásokkal és mutatványokkal. A műsor 2 óráig tartott, a résztvevők idén is kitettek magukért:

Mariann ezerlábúját mutatta be, amelyet egy mérgező, kicsit harapós és nagyon fura rovar. Utazóárusoktól lehet megvásárolni és gazdája élő karkötőként is használja. Zsuzsi és Tamás népdalokat adtak elő, Zoli Ady-verssel készült, Krisztina József Attila „Mama” című költeményét szavalta el, majd saját gondolatait mondta el a műről.

Krisztina Erzsikével közösen a János vitézből is előadott egy részletet, Iluska újra mosott a patakban, miközben dialogizált. Ági saját verseivel készült, Zsuzsi tűzzománcokat hozott, míg Anikó – aki évtizedekig sajtófotósként dolgozott - fekete-fehér portréfotóit mutatta be.

Tamás önfeledt jódlizásával az osztrák Havasok és muskátlis apartmanok korántsem rideg és hideg hangulatát hozta el a pesti melegbe. Amadé szénrajzot készített Józsefről, amelynek különlegessége az volt, hogy 3 külső szemlélő instrukció alapján alkotta meg a portrét.

Éva Klimt „Csók” című festményét álmodta újra, Kati és Henni szintén jól festett. Sándor egy ikonnal készült, amelyen Mária és a Kisded látható. A festmény eredetijét egy templomban látta.

A zsűri végül úgy döntött, hogy nem osztályozzák a műveket és nem alakítanak ki sorrendet, minden résztvevő oklevelet kapott, majd egy kis fogadás következett.

Szakács Melinda honlapunknak elmondta, hogy jövőre szeretnének nyilvános versenyt hirdetni, amelyen külsős versenyzők is részt vehetnének.

Szonja a következő fellépésre táncos koreográfiával, míg Móni és Zsolt humoros duettel készül.

Gémesi Gábor



süti beállítások módosítása