Múmialesen a Szépművészeti Múzeumban...

2012.05.18. 15:20 - pet-ivan

Múmialesen a Szépművészeti Múzeumban

Néhány hónap alatt a Moravcsik Alapítvány népszerű szabadidős programjává vált a „Kulturális Péntek”, azaz „KU-PÉ Programsorozat”, amelyet Gémesi Gábor programszervező kezdeményezett. A Moravcsik Alapítvány Nappali Intézménye és a Budapest Art Brut (BAB) Galéria munkatársai és kliensei péntek délelőttönként Budapest összes nagyobb és színvonalasabb múzeumát, kulturális gyűjteményét végiglátogatják. Modern és hagyományőrző kiállításokat egyaránt.

A KU-PÉ rendezvényein keresztül a Moravcsik Alapítvány által pártfogolt, betegséggel élő emberek olyan helyekre juthatnak el, ahová talán egyébként nem lenne esélyük. Tágul kulturális palettájuk és tudásuk, miközben érdekes és ritkán hallott információkkal gazdagodnak.

A Szépművészeti Múzeum „Múmiák testközelben” című tárlatán Dembitz Gabriella és Kevély Flóra vezette körbe az alapítvány csoportjait. Megtekinthettük a Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből származó négy múmiát, amelyek speciális viszonyok között vannak kiállítva.

Az elmúlással való szembesülés sokszor még az egészséges embereket is megviseli, és kőkemény kérdéseket vet fel. A múmiák leegyszerűsítve szépen becsomagolt tartósított emberi testek, amelyek látványa sokkoló. Lehet.

Tárlatvezetőink közvetlen és érdekfeszítő magyarázatainak köszönhetően azonban a betegek többségét nem viselte meg a halál közelsége.

„A Szépművészeti Múzeum 2011 elején indította programját az Egyiptomi Gyűjteményben őrzött négy múmia átfogó vizsgálatát megcélozva. A Budapest Múmia Projekt célja az volt, hogy „életre keltse” a négy, az ókori Egyiptomban élt embert, megismerje azok múltját, meghatározva az egyes mumifikált személyek biológiai jellegzetességeit: egykori vonásaikat (arcrekonstrukció), esetleges betegségeiket, haláluk idejét, okát valamint körülményeit, továbbá a testek mumifikálásának menetét és technikáját.”

„A kiállítás a négy múmiát az egyiptomi kultúra négy hozzájuk köthető aspektusában mutatja be: demográfia az ókori Egyiptomban: betegségek és halál;  az egyiptomi mumifikálás technikája: a testek konzerválása;felkészülés a túlvilágra: az egyiptomi múmiák külső díszei, valamint ideál és portré: a személyiség ábrázolása az ókori egyiptomi művészetben.

A „Múmiák testközelben” című projektben a Semmelweis Egyetem munkatársai is résztvettek. A vizsgálatsorozatban az egyiptológiai tanulmányok mellett természettudományos és orvos-diagnosztikai módszereket is alkalmaztak a mumifikált testek minél szélesebb körű megismerése céljából.

Megismerkedhettünk az ókori egyiptomiak hitével, túlvilágról alkotott elképzeléseivel, ember, állat-, sőt gabonamúmiákkal is. A legnagyobb sikert és érdeklődést egyértelműen egy mumifikált krokodilus aratta.

Az ókori egyiptomiak nemcsak embereket, hanem szent állataikat is megőrizték az öröklétnek. Hittek a túlvilágban,valamint abban, hogy a testük újjászületik ott.

Halálunk után minden cselekedetünkkel el kell számolnunk, a jókkal és a rosszakkal is. Mérlegre kerül a szívünk. 

Idézetek forrása:

Szépművészeti Múzeum honlapja



süti beállítások módosítása