Cibetmacska tea az Aranymúzeumban

2012.07.23. 16:13 - pet-ivan

Aranymúzeum és ázsiai oázis Budapest sugárútján

Kulturális Péntek-sorozatunk (KU-PÉ) keretében Gémesi Gábor szervezésében a Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeumban tettünk látogatást. A 2011-ben nyílt intézmény igényes kialakítású és a maga nemében egyedülálló ékszer- és műtárgy válogatás, amelyet egy modern mecénás: Dr. Zelnik István egykori diplomata számtalan utazásai alkalmával több mint 45 év alatt gyűjtött össze:„”Munkásságom Délkelet- Ázsiában indult. Amatőr ám szenvedélyes gyűjtője vagyok e régió művészetének és kultúrájának.” 

Az egykori Sugár úton (ma Andrássy út) található közel ezer darabból álló szemet gyönyörködtető és felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény többek között bevezet a buddhizmus és a hinduizmus világába. Vallási, áldozati és a mindennapi élethez szükséges tárgyakat egyaránt bemutatnak.

A világ legfontosabb Délkelet-Ázsiai aranytárgyakból álló gyűjteménye tehát Budapesten, az Andrássy út 110-es szám alatt felépített Rausch Villában található. A 19. századi polgári lakóházat szupermodern, mégis hangulatos és nagyon elegáns múzeummá alakították át. Az intézmény könyvtár és nemzetközi kutatóközpont is egyben.

Nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek jelentős kedvezményt adnak. Csoportunkat a recepción kedvesen fogadják, magyar és anyanyelvünkön kiválóan beszélő ázsiai kollégáik egyaránt vannak.

Az egyedülálló és délkelet ázsiai történelembe, vallásokba és szokásrendszerekbe egyaránt bevezetést nyújtó gyűjtemény és pompás Kincstár után megtekintjük a múzeum mögötti kertet is.

A virágzó orchideák, az aranyhalakkal teli tó és a mini-vízesés mellett ázsiai tea- és kávékülönlegességeket kóstolhat meg a látogató eredeti Herendy, Zsolnai és Hollóházi-csészékben és kannákban. Rózsabimbó, krizantém, hibiszkusz és citromfű főzeteket is.

A múzeum és a mögötte lévő csendes hangulatos teasziget a város legpatinásabb sugárútjának közepén található-antik ázsiai kőszobrokkal és vízeséssel.

Az Teaházban meg lehet kóstolni a világ egyik legdrágább kávéját: a Kopi Luwak kávé különleges ízét annak köszönheti, hogy a felhasználás előtt egy Cibetmacska gyomrát is megjárta.

Gémesi Gábor 

 

 



süti beállítások módosítása