Már a húsevő virágok is vegák

2012.07.10. 14:12 - pet-ivan

Kirándulás a Füvészkertben

-Magyar Örökség-díjas intézményben jártunk

Magyarország első és legismertebb botanikus kertjét, az 1771-ben alapított Füvészkertet látogattuk meg a KU-PÉ (Kulturális Péntek) legutolsó rendezvényén.

A Józsefváros szívében található botanikus kert talán legfőbb nevezetessége az országban máig egyetlen Victoria-ház, melynek nagy vízmedencéje a trópusi, különleges szépségű amazonasi tündérrózsának ad otthont. Büszkeségei közé tartoznak 150 éves körüli páfrányfenyői, az orchideái és a több száz fajt bemutató kaktuszgyűjteménye.

A „Pál utcai fiúkban” a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A 2008 óta hivatalos névként szolgáló „Füvészkert” elnevezés a regénynek köszönhetően került a köztudatba.

A Füvészkert története jól tükrözi hazánk sorsát: több mint 200 éve Nagyszombaton alapították, számos költözés után végül Józsefvárosban tudott gyökeret verni.

A gyűjtemény azt követően került a VIII. kerületbe, hogy 1847-ben 80 000 forintért megvásárolták Festetics Antal 10,1 hektáros ingatlanát. A Füvészkert az országgal együtt azóta „összezsugorodott”, eredeti területének egyharmada maradt meg. Kellett a hely a panelházaknak, a terjeszkedő városnak. A „Pál utcai fiúkból” jól ismert tó sajnos nincsen már meg, Nemecsek E. ma már megúszná szárazon. Nem lenne hol megmártóznia. A vörösingesek maradtak, a kert és minden más eltűnt.

A regény Olaszországban egyébként az irodalmi mítoszok közé emelkedett, hiszen a magyar zsebkönyvtár sorozathoz hasonló ifjúsági kiadványként tizenhárom kiadást készítettek belőle. Végh Beáta terápiás segítő olvasott fel élvezetesen a „Pál utcai fiúkból”, azt a részt, amikor Bokáék belógnak a kertbe egy kis felderítő hadműveletre.

Minden változik, az éghajlattal együtt a növények is. Már a „rovaremésztő növény” sem a régi, a tudósok szerint nemsokára már nem lesz szüksége „húsra” és vega lesz ő is. Megnéztük a Gingko-fát, az egyetlen növényt, amely túlélte Hiroshimát. Jótékony élettani hatása és strapabírása miatt ma már gyógyászati célokra használják és méregdrága „gyógyhatású készítményeket” katyvasztanak belőle.

Nagy sikert arattak a Victoria-ház amazonasi tündérrózsái és halai, amelyek bágyadtan bandáztak a kissé maszatos akváriumokban.

Minden idők legöregebb fáját is útba ejtettük, a „Wollemi Pine” 90 milliós éves-minden magyar nyugdíjas példaképe. A hawaii karácsonyi fenyő energiát sugároz magából, csak meg kell ölelni.

A Füvészkert tele van kis tavakkal, amelyekben békák, alga és barátságos simogatható teknőcök pácolódnak.

A Füvészkertbe látogatni minden évszakban élmény, nyáron különösen, mert kellemes hűvös az idő. Sokan babakocsival jönnek, mások életük párját hozzák el, üldögélni és csókolózni egy kicsit a természet lágy ölén, a bokorrengeteg takarásában.

Itt minden nő és eredetiben megtekinthető, amit eddig csak a zöldségesnél láttunk. A vadul burjánzó fákról zöld banánok lógnak (elég magasan ahhoz, hogy ne lehessen leszüretelni őket), de megterem a narancs és még mandarin is.

Kis csapatunk nagyon élvezte az olvasmányos kertlátogatást, Nemecsekék nyomdokain.

Egy kis zöld szigetet a nagyváros közepén-Illés próf (próféta) utcájában.

Gémesi Gábor/Wikipédia



süti beállítások módosítása