Mi vár a rokkantakra? Új szabályok.

2012.02.14. 10:15 - pet-ivan

Nem kell félni, de fájni fog-

összefoglaló a nyugdíjrendszer változásairól

A nyugdíjrendszer változásai főként az egykor III. csoportba soroltakat érintik. Várhatóan sokan ki fognak esni a rendszerből, vagy kevesebb ellátást fognak kapni. Mikula Máté közösségi koordinátor, szakértő értékelése szerint azonban „nem lesz világvége.”

Elmondta, hogy nem kell félni az új rendszertől, de alaposan meg kell ismerni és sokat tanulmányozni a szabályozásokat.

Reális hangú előadásában a közösségi koordinátor elmondta, hogy a törvény 2011. december 31-én lépett életbe, jelenlegi nevén megszűnik a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj és a szociális járadék is. Az új kategóriák: rehabilitációs és a rokkantsági ellátás lesznek. Elnevezéseik azért változtak meg, mert kikerültek a nyugdíjkasszából.

Aki betölti a nyugdíjkorhatárt, öregségi nyugdíjat fog kapni. Azok a leszázalékoltak, akik 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt vannak, talán fellélegezhetnek: kicsi az esélye, hogy felülvizsgálják határozatukat.

Levélben értesítik-értesítették azokat a III-as csoportba tartozó ellátottakat, akiket az új szabályozások alapján felül fognak vizsgálni: amennyiben igénylik, 2012. március 31-ig vissza kell küldenie az értesítő levélhez csatolt kérdőívet. Fontos betartani a határidőt, különben elvesztik jelenlegi ellátásukat és csak rehabilitációs kártyát kaphatnak. A kártya előnye, hogy nem kell járulékot fizetni utánuk a munkaadóknak. A kormány reményei szerint így könnyebben kaphatnak majd munkát.

Körülbelül 100-150 ezer ember fognak behívni felülvizsgálatra, a „bizottság” új határozatának kézhezvételéig mindenki jelenlegi ellátásának összegét kapja tovább. Az érintettek tetemes számára tekintettel hosszú ideig is elhúzódhatnak a felülvizsgálatok, azonban gondoljunk előre a jövőre és keressük a lehetőségeket.

A rehabilitációs járadék mellett nem lehet keresőtevékenységet folytatni, a feketemunkát végzőket pedig szigorúan megbüntetik. A rokkantsági ellátás mellett érdekes módon lehet dolgozni, de a havi jövedelem nem lehet több mint a minimálbér másfélszerese.

Akiknek az egyik fenti ellátást sem állapítja meg a felülvizsgáló bizottság, 5 napon belül jelentkezniük kell a területileg illetékes munkaügyi központban. Mentort, rehabilitációs tervet és átképzési lehetőségeket biztosítanak majd számukra. Fontos feltétel, hogy működjenek együtt a kijelölt mentorral és az általa megadott időpontban jelenjenek meg.

Aktívan állást kell keresniük és ezt igazolniuk szükséges.




süti beállítások módosítása